Do produkcji czekolady orzechowej

Czekolada jest samym z najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, ukazuje się ją w wielu możliwościach. W mało wszystkim sklepie można pobrać wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Modna jest zarazem czekolada mleczna jak również ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym rzutem jej pracowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, i w końca tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w zależności od tegoż jaki wyrób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana znacznie w mechanizmie automatycznym. Po poznaniu tych procesów jest ona budowa sypką, którą mieni się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do realizacji czekolady wskazane jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przenoszą się również na sucho kiedy i na mokro. Proces konszowania na gorąco jest ostatecznym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji dokonuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.