Pakowanie prozniowe zywnosci

https://driv-ultra.eu/fr/

Choć pakowanie próżniowe najczęściej łączone jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej też klienci indywidualni poszukują urządzeń, które uznają im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i dania do pakowania zaliczane są też do ich potrzeb, zezwalając na zapakowanie odpowiednio mniejszych ilości żywności.

Domowe danie do pakowania próżniowego żywności może używać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania lub też stosuje pojemniki próżniowe zbudowane z plastiku. W wypadku pojemników najczęściej zatrudniane są specjalne pompki ręczne, które dają na odessanie zbędnego powietrza z zasobnika i służą jego hermetyczne zamknięcie. Podobny strategia leczenia można skorzystać do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Wynoszą one najczęściej uniwersalny rozmiar, a wolno je kierować również do zamykania butelek z winem, kiedy oraz do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zamknięciu próżniowym wino może żyć przechowywane nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co najwyżej przez 2-3 dni.

Do swego użytku mogą być wyjątkowo dostosowane urządzenia typu multivac, zezwalające na przechowywanie żywności w oddzielnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej trwanie przechowywania - w zależności od rodzaju produktu a z miejsca, gdzie będzie on przechowywany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania rozciąga się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa czy herbata, żywność przetworzoną, ale również warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso potrafi być zatrzymywane w zamrażarce w dość niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z wykorzystaniem woreczków jest fakt, że nie zajmują one sprzedaż dużej powierzchni.